Τι είναι
Αχαλασία Οισοφάγου
Αποτελεί μία σπάνια διαταραχή του οισοφάγου, δηλαδή του οργάνου εκείνου που μοιάζει με σωλήνα μέσω του οποίου η τροφή μεταφέρεται στο στομάχι από το λαιμό.
Στην αχαλασία, ο οισοφάγος δεν μπορεί ολοκληρώσει τις περισταλτικές κινήσεις του και ο κατώτερος σφιγκτήρας του δεν ανοίγει αρκετά τη στιγμή που διέρχεται η τροφή, καθώς συσπάται διαρκώς.
Συνεπώς, οι τροφές παραμένουν στον οισοφάγο για μεγάλο διάστημα καθώς δεν μπορούν να φτάσουν στο στομάχι.
Αίτια
Η αχαλασία οισοφάγου εμφανίζεται τόσο σε άνδρες όσο και γυναίκες, κυρίως στις ηλικίες 30-60 ετών.
Δεν είναι γνωστά τα ακριβή της αίτια αλλά οι ερευνητές θεωρούν ότι ενδέχεται να οφείλεται στον εκφυλισμό μίας ομάδας νεύρων στην περιοχή του οισοφάγου που συγκεκριμένα ονομάζεται πλέγμα του Auerbach.
Συμπτώματα
- Βασικό σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην κατάποση.
- Καθώς οι τροφές δεν μπορούν να περάσουν στο στομάχι με το σωστό τρόπο, παραμένουν στον οισοφάγο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να βγαίνουν με τη μορφή μικρών αναγωγών (εμετών).
- Η εισρόφηση των αναγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να προκαλέσει βήχα και σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσει πνευμονία και πνευμονικά αποστήματα.
- Στην αχαλασία οισοφάγου οι τροφές παραμένουν και αποσυντίθενται εκεί, κάτι που ‘ευνοεί’ την εμφάνιση χρόνιων φλεγμονών όπως οισοφαγίτιδα και έλκη οισοφάγου.
- Σαν αποτέλεσμα της ανώμαλης μεταφοράς της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι, φυσική συνέπεια είναι η απώλεια βάρους.
Διάγνωση
Πρώτη εξέταση εκλογής, η γαστροσκόπηση, που θα αποκλείσει άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα.
Έπειτα, απαραίτητη είναι η δυναμική εκτίμηση του οισοφάγου.
Σε όλους του ασθενείς με δυσκολία στην κατάποση, καλό είναι να διενεργείται το βαριούχο γεύμα με ακτινογραφία του οισοφάγου καθώς δίνει την πρώτη διάγνωση της αχαλασίας ή άλλων διαταραχών του οισοφάγου.
Η επιβεβαίωση της πάθησης γίνεται με τη μανομετρία οισοφάγου, η οποία μετράει τις πιέσεις σε όλο το μήκος του οισοφάγου. Τα τελευταία χρόνια η μανομετρία υψηλής ευκρίνειας (High Resolution Manometry – HRM) εφαρμόζεται κατά κόρον, καθώς δίνει τη δυνατότητα της εύκολης, γρήγορης και ακριβούς απόδοσης των παραπάνω παραμέτρων.
Αντιμετώπιση – Θεραπεία
Με στόχο το βέλτιστο λειτουργικό αποτέλεσμα, η αντιμετώπιση είναι εξατομικευμένη και προσαρμόζεται σε κάθε ασθενή ανάλογα με τα ευρήματα.
Η αντιμετώπιση, συντηρητικά, με τη χορήγηση φαρμάκων που χαλαρώνουν τον Κατώτερο Οισοφαγικό Σφιγκτήρα, προσφέρει μόνο προσωρινή ανακούφιση στη νόσο.
Το ίδιο συμβαίνει και με τις ενδοσκοπικές παρεμβάσεις, όπως οι διαστολές, που στόχο έχουν να διευρύνουν τη διάμετρο του σφιγκτήρα καθώς η διάρκεια ανακούφισης των συμπτωμάτων, συνήθως, δεν είναι ικανοποιητική.
Η έγχυση τοξίνης της αλλαντιάσεως (botox), χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια καθώς ‘παραλύει’ το σφιγκτήρα και βελτιώνει την κατάποση. Και εδώ, όμως, η ανακούφιση είναι προσωρινή.
Η οριστική αντιμετώπιση της πάθησης, γίνεται χειρουργικά, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά.
Αντιμετώπιση με τη ρομποτική χειρουργική
Η ρομποτική μυοτομή με το σύγχρονο ρομποτικό σύστημα, Da Vinci Xi HD & Da Vinci X, αποτελεί της εξέλιξη της λαπαροσκοπικής επέμβασης, με τη βοήθεια του ρομποτικού συστήματος.
Τα ειδικά εργαλεία εισέρχονται μέσα από μικρές τρύπες στην κοιλιά του ασθενή, περίπου 5 χιλιοστών.
Έπειτα, ο χειρουργός προχωράει στη μυοτομή, μήκους μερικών εκατοστών. Στην περίπτωση που είναι απαραίτητο, η επέμβαση συνοδεύεται από την θολοπλαστική κατά Dor ή Toupet του στομάχου γύρω από τον κατώτερο οισοφάγο, ώστε να αποφευχθεί η παλινδρόμηση υγρών μετά το χειρουργείο.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1-2 ώρες.
Ακρίβεια, Ασφάλεια, Αποτελεσματικότητα
Βασικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής Μυοτομής με το σύγχρονο ρομποτικό σύστημα, Da Vinci Xi HD/Xi
- Ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επιπλοκών όπως η αιμορραγία ή η κάκωση των σπλάχνων, που θα οδηγούσε σε σπληνεκτομή ή άλλη επέμβαση αφαίρεσης του οργάνου με κάκωση.
- Ταχύτερη αποθεραπεία
- Αποφυγή τραυματισμού των ιστών
- Εξαιρετική ακρίβεια κατά τη διάρκεια της επέμβασης στο μήκος και το βάθος της μυοτομής, καθώς και στη διενέργεια της θολοπλαστικής
- Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα/ μικρές τομές
Μετά το χειρουργείο
Παραμονή στο νοσοκομείο έως δύο μέρες, έως ότου επανέλθει η σωστή σίτιση.
Πριν τη πρώτη σίτιση μετά το χειρουργείο, πραγματοποιείται μία ακτινολογική εξέταση κατά την οποία γίνεται λήψη υγρού για να γίνει επιβεβαίωση της ομαλής λειτουργίας του οισοφάγου – διάβαση οισοφάγου – στομάχου.
Μετά το χειρουργείο ο ασθενής επανέρχεται εξαιρετικά σύντομα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Πού μπορείτε να
κλείσετε ραντεβού;
Ιατρικό Κέντρο Αθηνών
Βρείτε ΙατρόΙατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης
Βρείτε ΙατρόΆρθρα
Η ρομποτική χειρουργική έγινε πραγματικότητα από το έτος 2000, χάρη στην εξέλιξη της ρομποτικής τεχνολογίας σε κλινικές εφαρμογές …
Διαβάστε ΠερισσότεραΈνα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιατρική τεχνολογία του 20ού αιώνα είναι η ανάπτυξη της ελάχιστα τραυματικής χειρουργικής …
Διαβάστε Περισσότερα